Sorkfeber ökar – men mindre än väntat

Förra året drabbades 418 personer av sorkfeber i Sverige, den hösta siffran på sex år men långt under de 3 000 fall som befarades.


Under 2014 rapporterades 418 fall av sorkfeber in till Folkhälsomyndigheten. Det är den högsta noteringen på sex år men ändå långt under de värsta farhågorna. I höstas varnade nämligen forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för att man befarade 3 000 fall av sorkfeber under vintern, fler än rekordåret 2007 då 2 200 fall rapporterades.

Sedan september förra året har dock bara 282 fall av sorkfeber rapporterats. Det är en kraftig ökning jämfört med 119 fall under samma period året innan men alltså långt ifrån den toppnotering som forskarna befarade.

– Att det inte blev så många som vi befarade beror troligtvis på de som smittades vid det förra stora utbrottet är immuna i dag. Men det finns fortfarande en stor risk för personer som inte blev sjuka då, säger Gert Olsson, viltekolog vid SLU till TT.

De värst drabbade länen för årets ökning är Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland där skogssorken är vanligast. Enligt Lars Blad, smittskyddsläkare i Västernorrlands län kan det också finnas ett mörkertal i statistiken eftersom det varit mycket influensa under vintern och att symptomen för de två sjukdomarna är väldigt lika.